Specjaliści w zakresie żywienia i dietetyki uważają, że u osób dorosłych preparaty wielowitaminowe są rodzajem „dodatkowego ubezpieczenia”, lecz nie zastąpią dobrze zrównoważonej diety. Przed podaniem preparatu wielowitaminowego upewnij się, że nie zawiera zwiększonej dawki żelaza. Większość mężczyzn spożywa w posiłkach za dużo żelaza, a jego nadmiar może mieć wpływ na wzrost ryzyka chorób serca i raka.
Przy każdym z poniższych składników odżywczych podano jego dzienne zapotrzebowanie, czyli dawkę dzienną ustaloną przez amerykański Food and Nutrition Board (Urząd ds. Żywności i Środków Spożywczych), tj. minimalną dawkę, jaką trzeba przyjąć codziennie, aby zachować zdrowie. Eksperci radzą, aby zażywać nieco większe niż podane dawki w celu wspomagania leczenia, zwalczania zmęczenia i zapobiegania wielu chorobom, w tym chorobom serca. Oprócz podawania preparatów wielowitaminowych upewnij się również, czy posiłki, które przygotowujesz dla całej rodziny, zawierają optymalne ilości witamin i składników mineralnych zalecane przez ekspertów.
Cynk. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w gojeniu ran. Ma bardzo ważne znaczenie w funkcjonowaniu mózgu. Zalecana dawka dzienna: 15 mg. Źródła: czerwone mięso, drób, jaja, ostrygi.
Magnez. Ma wpływ na przemianę materii i czynność układu nerwowego. Zalecana dawka dzienna: 400 mg. Źródła: mięso drób, nabiał, produkty zbożowe i płatki kukurydziane, warzywa o ciemnozielonych liściach.
Wapń. Wzmacnia kości i zęby. Zalecana dawka dzienna: 1000 mg dla ludzi w wieku poniżej 65 lat i 1500 mg dla ludzi w wieku powyżej 65 lat. Źródła: mleko, jogurty, sery.
Witamina C. Zwiększa odporność na zakażenia i pobudza tworzenie kolagenu, który wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i tworzy tkankę blizny. Zalecana dawka dzienna:60 mg. Źródła: pomarańcze, sok żurawinowy, kantalupa (odmiana melona), brokuły, papryka czerwona i zielona, czerwone grejpfruty, kiwi.
Witamina E. Zwalcza chorobę serca i niektóre rodzaje raka. Zalecana dawka dzienna: 30 j.m. Źródła: oleje roślinne, w tym z orzechów, ziarna słonecznika, całe ziarna zbóż, kiełki pszenicy, szpinak.