Przyczyna zapalenia płuc jest zawsze taka sama i niezależna od wieku pacjenta. Jest to infekcja płuc bakteryjna, wirusowa lub spowodowana przez inne mikroorganizmy. Chociaż występuje pond 30 różnych odmian zapalenia płuc, jego postać bakteryjna jest najczęstsza. We wszystkich odmianach zapalenia płuc pęcherzyki płucne zostają wypełnione wydzieliną ropną i płynem, co uniemożliwia wymianę gazową i dostarczenie tlenu do krwi.
Zapalenie płuc nie musi wcale objawiać się wysoką gorączką, silnymi potami, kaszlem, odkrztuszaniem flegmy, bólem w klatce piersiowej i dreszczami. Zamiast tego objawia się w sposób, którego byśmy się nie spodziewali. Niektórzy starsi ludzie nagle tracą poczucie rzeczywistości i stają się zdezorientowani. Inni odczuwają osłabienie i zmęczenie. Szybka akcja oddechowa, galopujące tętno i duszność również mogą znamionować zapalenie płuc. U niektórych osób występują nudności i biegunki, które są charakterystyczne raczej dla schorzeń układu pokarmowego. Osoby z zapaleniem płuc zdradzające powyższe objawy mogą nawet ani razu nie zakaszleć.
Zapalenie płuc zwykle pojawia się, gdy odporność jest obniżona przez inną chorobę. Zatem najlepszą metodą profilaktyki jest utrzymywanie układu odpornościowego w dobrej kondycji.
Szczepienia. Szczepionka, która chroni przed specyficznymi szczepami bakterii, została zaaprobowana przez amerykański Ośrodek Kontroli i Zapobiegania Chorobom Zakaźnym do stosowania u osób powyżej 65. roku życia, przewlekle chorych oraz znajdujących się w grupie ryzyka z powodu obniżonej odporności organizmu.
Dużo witaminy C. Witamina C jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Badania wykazały, że pomaga ona ludziom starszym unikać infekcji dróg oddechowych. Dzienne dawki powinny mieścić się w granicach 1000-3000 mg. Niezależnie od pastylek powinno się spożywać pokarmy bogate w witaminę C, takie jak: brokuły, brukselka, czerwona papryka, bataty i owoce cytrusowe.
Cynk. U osób starszych przyswajanie cynku z pożywienia może być znacznie upośledzone i często dochodzi do powstania niedoboru cynku. Natomiast komórki układu odpornościowego są do tego stopnia zależne od cynku, że nie mogą prawidłowo funkcjonować bez niego. Ten składnik mineralny znajduje się w mięsie, drobiu, jajach, nabiale i ostrygach.
Czosnek i cebula. W zimie powinno się jeść dużo czosnku i cebuli. Obydwa warzywa mają działanie przeciwwirusowe i antybiotykowe. Pomagają układowi odpornościowemu walczyć zarówno z wirusowym, jak i bakteryjnym zapaleniem płuc.
Aktywność fizyczna. Przypuszcza się, że ruch na świeżym powietrzu zapobiega zapaleniu płuc, gdyż wspomaga działanie układu odpornościowego. Mogą to być codzienne spacery, jazda na rowerze czy pływanie.